Cardio vs Krachttraining

Nancy Heijnis
25 april 2022
Leestijd: 5 minuten

Wat is het beste om af te vallen: krachttraining of cardio?

Wil jij je deze zomer graag lekker fit voelen en wat extra kilo’s verliezen? Goed bezig! Naast dat jij je dieet moet aanpassen zal je hoogstwaarschijnlijk ook extra beweging aan je dagelijkse routine toe moeten voegen. (De regel geldt: 80% voeding en 20% training).  Velen vragen zich af: Wat is het beste om af te vallen krachttraining of cardio? Of: Kan ik krachttraining en cardio samen doen? In dit artikel zullen we je meer vertellen over beide soorten trainingen, zodat jij in het vervolg weet hoe je beide toepast als je wilt afvallen en/ of fitter wilt worden.

Cardio vs Krachttraining

De University of Michigan deed onderzoek naar het verschil tussen cardio en krachttraining en het effect van vetverlies. De deelnemers van het onderzoek werden verdeeld in drie groepen. Een groep sportte helemaal niet, een groep deed alleen maar aan krachttraining en de andere groep mocht alleen cardio doen. De twee groepen die wel aan sport deden tijdens het experiment hadden aan het einde een lager vetpercentage dan degene die geen sport deden. Toch deden ze nog een opvallende ontdekking: de resultaten wat betreft vetverlies waren voor de cardio en krachtgroep gelijk. Op de korte termijn zit je dus goed met beide sporttypes.

Ervaar de benefits van krachttraining

Op de lange termijn is het toch verstandig om krachttraining toe te voegen aan je dagelijkse routine. Mensen met meer spiermassa worden doorgaans ouder en ervaren minder lichamelijke problemen tijdens het ouder worden. Met cardio kan je binnen een uur erg veel calorieën verbranden, maar na de training houdt de verbranding ook gelijk op. Als je aan krachttraining doet, zal je tijdens hetzelfde trainingsuur hoogstwaarschijnlijk minder calorieën verbranden, maar je bouwt wel spieren op. En spieren hebben veel energie nodig om te blijven bestaan. Dus hoe meer spiermassa je hebt, des te meer dagelijkse calorieën je zal verbranden, ook als je lekker lui op de bank ligt.

Hoe pas je cardio toe om vet te verliezen?

Dus cardio kan een echte calorieën killer zijn, maar dan moet je wel precies genoeg worden uitgedaagd. Wat bedoelen we hiermee? De intensiteit van je training is hierbij belangrijk. Vetverbranding heeft alles te maken je hartslag. Zo geldt de vuistregel: Train op 60 tot 70% van je totale intensiteit om optimaal vet te verbranden. De energie wordt in dit geval voornamelijk geleverd door vetten. Je calorieverbruik is echter niet zo hoog als bij een interval methode. Je maximale hartslag bereken je door de volgende formule: 220 - jouw leeftijd. Vervolgens moet je minimaal 20 minuten op lage tot matige intensiteit trainen om vet te verbranden.

  • 20 jaar: 220 - 20 = 200 (maximale hartslag) 200 x 0,60% = 120

  • 30 jaar: 220 - 30 = 190 (maximale hartslag) 190 x 0,60% = 114

  • 40 jaar: 220 - 40 = 190 (maximale hartslag) 180 x 0,70% = 126

  • 50 jaar: 220 - 50 = 170 (maximale hartslag) 170 x 0,70% = 119

  • 60 jaar: 220 - 60 = 160 (maximale hartslag) 160 x 0,70% = 112

Dus: Wat is het beste om af te vallen?

Hieruit kunnen we concluderen dat krachttraining effectief is om af te vallen op de lange termijn en je middels cardio trainingen veel calorieën verbrandt in een korter tijdframe. Bovendien zorgt krachttraining voor een strakker lichaam en creëer je meer shape. Als je meer spieren hebt, verbrandt je meer vet (ook als je even neerploft op de bank). Voeg krachttrainingen dus zeker toe aan je trainingsschema, wissel het eens af met cardio om je uithoudingsvermogen te verbeteren en om gewoon variatie aan te brengen. Je kunt krachttraining en cardiotraining samen op een dag doen. Wij zullen je dan adviseren om je training te beginnen met kracht, omdat je op dit moment nog vol energie zit en effectiever traint. Tevens beperk je op deze manier het risico op blessures. Doe vervolgens een conditietraining op gematigde intensiteit, want je energievoorraad is op dit moment leeg en je lichaam zal nu beginnen met vetreserves verbranden.

Mocht je lekker bezig zijn met afvallen/ vet verliezen, maar kan je toch wel een extra steuntje in de rug gebruiken? Kijk dan ook eens bij onze categorie afslanken! Je vindt hier allerlei afslank supplementen, maar ook lekkere sportvoeding die je hierbij kan ondersteunen.

M Double You - Extreme Burner
Extreme BurnerM Double You
 
 
M Double You - Fatblocker
FatblockerM Double You
 
 

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Hoe krijg je gespierde benen en billen?

Lees meer >

Je winkelmandje is leeg.

Verlanglijstje

Je verlanglijstje is leeg.