Statiegeld op kleine petflessen en blikjes

Vanaf 1 juli 2021 verandert de wetgeving rondom statiegeld op kleine plastic flesjes (petflessen) en vanaf 1 april 2023 voor blikjes voor frisdrank en water.

Waarom statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes?

Plastic petflessen en blikjes zijn slecht voor het milieu en geven heel veel zwerfafval. Omdat het met eerdere afspraken niet voldoende is gelukt het aantal kleine petflessen en blikjes in het milieu terug te dringen, is er een nieuwe wet aangenomen. Deze wet bepaalt dat er naast het statiegeld op de grote petfles (meer dan 1 liter) ook statiegeld komt op kleine petflessen (minder dan 1 liter) en blikjes voor frisdrank en water. Dit moet leiden tot veel minder plastic en blik zwerfafval.

Hoeveel statiegeld op kleine Petflessen en blikjes?

De overheid heeft het minimale statiegeldbedrag vastgesteld op € 0,15 op kleine petflessen en blikjes van minder dan één liter

Consumenten leveren straks alle kleine petflessen en blikjes in bij een innamepunt.

Wat is een innamepunt?

  • Dat zijn supermarkten groter dan 200m2
  • OV-stations met bemande verkoop
  • Bemande tankstations langs de snelweg
  • Grotere cateringlocaties (minimaal 50.000 flessen verkoop per jaar)

Al deze inname punten zijn verplicht om vanaf 1 juni 2021 verplicht naast de grote petflessen ook kleine petflessen in te nemen.

Je kunt je statiegeldflessen en blikjes inleveren bij alle innamepunten in Nederland. Het maakt niet uit waar je ze gekocht hebt. Als het nieuwe statiegeldlogo er maar op staat dan krijg je het betaalde statiegeld terug!

Wat te doen met mijn huidige Petflessen en blikjes die ik heb gekocht?

Elke petfles en blikje krijgt een nieuwe barcode en wordt voorzien van een nieuw statiegeld-logo.
Op 1 juli 2021 is een fabrikant verplicht om alleen de nieuwe barcodes uit te leveren.
Wij van House of Nutrition B.V. mogen de oude barcodes verkopen tot ze op zijn.

Vanaf welk moment kunnen statiegeldflessen en blikjes worden ingeleverd bij ‘nieuwe’ inzamelpunten?

Het nieuwe statiegeldsysteem gaat in op 1 juli 2021 en de blikjes vanaf 1 april 2023. Op dat moment moeten alle verplichte innamepunten, dus ook de nieuwe, klaar zijn om de flessen en blikjes retour te nemen. Maar er zal zeker een overgangsperiode zijn.

 Items in het nieuwe statiegeldsysteem
Welke flessen en blikjes mogen worden ingeleverd?

Alleen kunststofflessen en blikjes van frisdrank en waters die in Nederland met statiegeld worden verkocht kunnen retour worden gebracht bij één van de innamepunten. Mits het statiegeld logo vermeld staat.

Wat valt er onder frisdranken en sappen?

Volgens de Warenwet is een 'frisdrank': Een drinkwaar dat geen alcohol bevat maar samen is gesteld uit water, natuurlijk mineraalwater of bronwater. Daaraan toegevoegd suikers of kunstmatige zoetstoffen.
Tevens wordt onder frisdrank verstaan als daar de volgende elementen in verwerkt zijn:

  • Natuurlijke of natuur identieke aroma’s,
  • Koolzuur of zuurstof
  • Bestandsdelen van vruchten of planten pulp
  • Vruchten- of plantensappen’


Mocht je twijfelen of het een frisdrank of een vruchtensap concentraat is kijk dan in het overzicht
EU-vruchtensap richtlijnen’.

Wat valt NIET onder frisdranken en sappen?


Plastic petflessen van sap, zuivel en siroop vallen niet onder het statiegeldsysteem. Deze petflessen worden niet ingezameld via het statiegeldsysteem en worden niet belast met € 0,15 statiegeld. Je kunt op deze flessen ook geen statiegeld terugvragen bij een inname punt.
Dit zijn o.a. flessen zoals eiwit dranken of flessen voorzien van 100% sap concentraten.

Mag oude voorraad zonder statiegeld worden uitverkocht na juni 2021 en april 2023?

Ja, de oude voorraad mag op de markt worden gebracht. Alles wat al verder in de keten is mag worden uitverkocht (dus ook wat nog bij grossiers staat).

De officiële innamepunten zoals eerder vernoemd worden verplicht om petflessen met statiegeld in te zamelen en het statiegeld uit te keren.

Moeten de flessen en blikjes worden ingeleverd waar ze gekocht zijn?

Nee, het wordt één nationaal inleversysteem. De consument kan inleveren bij alle innamepunten. Het maakt niet uit waar hij of zij de flessen gekocht heeft.

Ik heb nog een fles of blikje zonder statiegeldlogo. Kan ik die ook inleveren?

Ook kleine plastic flessen en blikjes zonder statiegeldlogo kun je inleveren. Je hebt voor die flesjes geen statiegeld betaald, dus krijg je het ook niet terug.
NB. Niet alle locaties nemen deze flessen overigens in; elk innamepunt heeft zijn eigen beleid.

Statiegeld wordt op de verkoopprijs in rekening gebracht, maar ook weer terugbetaald als de consument het lege flesje weer inlevert. Een flesje of blikje wordt dus niet 15 cent duurder voor de consument, tenzij hij het flesje of blikje niet meer inlevert. 

Mocht je nog meer willen weten wat er verandert per 1 juli 2021 voor de consument zie https://statiegeldnederland.nl/landingspagina-consument/
Of zie alle informatie op https://statiegeldnederland.nl

Voor verdere vragen, neem dan graag contact op met uw accountmanager van House of Nutrition. Daarnaast is House of Nutrition te bereiken op onderstaande gegevens:

info@houseofnutrition.nl
Tel : 085-210 50 10

Het team House of Nutrition

Je winkelmandje is leeg.

Verlanglijstje

Je verlanglijstje is leeg.