Interview - Hoe blijf jij gemotiveerd?

Nancy Heijnis
26 januari 2022
Leestijd: 10 minuten

In januari gaat iedereen vaak weer fanatiek aan de slag met zijn of haar goede voornemens. Alles wordt hiervoor uit de kast gehaald. Zeker nu de sportscholen weer geopend zijn kun je er alles aan doen om je sportdoelen te bereiken. Een goede start lukt de meesten wel, maar hoe zorg je ervoor dat je vervolgens ook echt gemotiveerd blijft? We vroegen het Marco Verhoek, algemeen directeur bij House of Nutrition.

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

Ik ben Marco, vandaag precies 57 jaar. Mijn ouders zaten altijd al in de sportvoeding waardoor ik dit van jongs af aan heb meegekregen. Zo ben ik begonnen met M Double You. Ik ben mezelf vervolgens verder gaan specialiseren in sportvoeding en daardoor heb ik veel dingen eigen gemaakt. Ik geef mensen nu voedingsadviezen, waarbij ik ben gespecialiseerd in krachtsport en vechtsport. Daarnaast komen er ook mensen bij me die af willen vallen of juist aan willen komen. Dit doe ik nu al 36 jaar, waarin ik veel ervaring heb opgedaan.

Welke sport doe je zelf en wat heb je in het verleden gedaan?

Ooit ben ik gestart met voetbal als keeper, maar nadat ik mijn enkelbanden daarbij gescheurd heb, was voetbal niet langer verstandig. Ik ben toen gestart met fitness, maar een half uurtje was hierbij vaak de max doordat dit toch niet helemaal mijn ding was. Al snel veranderde de fitness daardoor in wielrennen. Dit deed ik eerst in Nederland, maar ik hou van extreme sporten en zo was ik al snel aan het trainen voor het wielrennen in de bergen: het beklimmen van de La Plagne. Bij deze wedstrijd ben ik mezelf zeker tegengekomen. Maar door hard te trainen en door te zetten wist ik toch een mooie tijd neer te zetten.

Verder ben ik een aantal jaar terug, op 44-jarige leeftijd, de ring ingestapt met kickboksen. Ik wilde zelf meemaken wat voor trainingsintensiteit hiervoor nodig was. Dit was het moeilijkste spelletje dat ik ooit heb meegemaakt, conditioneel keihard, je hebt vermogen nodig, moet leren incasseren en ook de rust bewaren om direct weer aan te vallen. De ring in was dan ook wel het meest indrukwekkende dat ik ooit heb gedaan, de mooiste sportervaring. Hierna ben ik door blijven gaan met kickboksen, wat ik nu nog twee keer per week bij een personal trainer doe.

Zijn er periodes geweest waarin het trainen op een laag pitje stond of waarin je een terugval had?

Jazeker, het is nooit 24/7 trainen. Dit kan zijn vanwege werk, privé omstandigheden, maar ook wel eens omdat ik te ver was gegaan. Eerst veel getraind en achteraf betaal je daar dan de tol voor. Ik ben echter nooit echt gestopt met trainen omdat de motivatie er niet was, eerder doordat ik daarvoor juist te ver ben doorgegaan.

Hoe raadt je anderen aan om door te gaan?

Zelf kom ik pas op gang als het zwaar begint te worden. Ik ben van niet zeiken, maar gewoon doorgaan. Voeding is hierbij altijd essentieel voor een goed herstel. Je moet jezelf blijven prikkelen om er plezier uit te blijven halen. Als je geen plezier meer hebt in het sporten of een periode niet lekker in je vel zit, moet je terugdenken aan een periode dat het wel goed met je ging. Die comfort zone waar je toen in zat, daar moet je weer in terug zien te komen. Ben je in het verleden bijvoorbeeld mooi slank of gespierd geweest, denk dan weer terug aan deze tijd. Wat deed je er toen allemaal voor, hoeveel keer per week trainde je en wat at je? Zo moet je terugschakelen naar die comfort zone waar jij je toen prettig in voelde.

En hoe krijg je het plezier in sporten weer terug?

Kies voor een sport die je leuk vindt. Onthoud altijd dat je je beter zal voelen als je geweest bent. En heb je een mindere dag, probeer dan oefeningen te doen die jij leuk vindt. Hou je op zo’n dag niet aan dat trainingsschema, maar doe juist datgene waar je wel zin in hebt. Leg de lat niet altijd te hoog, je bent bijvoorbeeld niemand verplicht om 100 kilo te vertillen. Stel juist haalbare doelen. Geen dag is tenslotte hetzelfde. De ene dag slaap je goed en de andere dag minder of heb je het druk op werk. Probeer daar dan ook de balans in te vinden en ga op zo’n dag niet direct tot het gaatje. Wees tevreden als je is wat korter of minder zwaar traint, het is al knap dat je gaat. Draai het negatieve om in het positieve en kijk wat die dag voor jou haalbaar is.

Hoe blijf je jezelf motiveren en wat moet je juist niet doen?

Je hoort het veel; iemand die wil afvallen en direct aan het perfecte plaatje denkt. Zo werkt het niet, je moet realistisch zijn. Maak daarom doelstellingen voor 6 tot 8 weken. Ik wil in die 8 weken bijvoorbeeld 4 kilo kwijtraken en niet direct een doelstelling om 20 of 40 kilo af te vallen. De doelstellingen moeten haalbaar zijn, anders is de weg te lang en raak je het halverwege kwijt. Je moet dan ook niet het uiterste van je lichaam vergen, maar realistische doelstellingen stellen. Dus hou het dichtbij jezelf. Een trap spring je ook niet halverwege in, maar beklim je trede voor trede. Zo verlies je je doel niet uit het oog.

Nog een laatste tip?

Blijf jezelf uitdagen en motiveer jezelf, je doet het voor jezelf. Zoek zelf je grenzen op en blijf deze verleggen.

M Double You - Amino XPlode
Amino XPlodeM Double You
 
38,90
M Double You - Get Pumped 3.0 Pre-Workout
Get Pumped 3.0 Pre-WorkoutM Double You
 
 

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Je winkelmandje is leeg.

Verlanglijstje

Je verlanglijstje is leeg.