Alles wat je moet weten over Pre-Workout

Nancy Heijnis
27 juni 2023
Leestijd: 10 minuten

Een pre-workout supplement is een supplement dat vaak gebruikt wordt om de fysieke prestaties tijdens het sporten of trainen te verbeteren. Het kan het energieniveau verhogen en de focus en motivatie verbeteren, wat kan leiden tot intensievere trainingen. Pre-workout is nuttig voor mensen die regelmatig intensief trainen en hun prestaties en uithoudingsvermogen willen verbeteren. Bodybuilders, atleten, gewichtheffers, powerlifters, hardlopers en andere sporters kunnen voordeel hebben wanneer zij een pre-workout toevoegen aan een voedingsplan.

Hoe vind ik de beste pre-workout?

Als je op zoek bent naar de beste pre-workout om je training naar een hoger niveau te tillen, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de ingrediënten en doseringen die in een pre-workout supplement zitten. Zo kun je er zeker van zijn dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om optimaal te kunnen presteren tijdens je workout.

Er zijn veel verschillende merken en soorten pre workout supplementen in ons assortiment, dus het kan lastig zijn om de beste pre workout te kiezen. Het is daarom verstandig om goed te kijken welke ingrediënten in de pre workout zijn verwerkt en welke pre workout het beste past bij jouw persoonlijke doelen en behoeften. Het is goed om te weten dat House of Nutrition alleen maar A-kwaliteit pre-workouts verkoopt, waar geen verboden middelen in zitten. Heb je hulp nodig bij het kiezen neem dan contact op met onze klantenservice: info@houseofnutrition.nl.

Hoe zijn Pre-workouts samengesteld?

Pre-workouts met 1 ingrediënt

Er zijn pre-workout supplementen met één ingrediënt, zoals cafeïne, beta-alanine, creatine en citrulline, die bedoeld zijn voor mensen die een specifiek ingrediënt willen gebruiken om hun prestaties te verbeteren zonder de andere ingrediënten die in veel pre-workout supplementen worden gebruikt.

Enkele voorbeelden van pre-workout supplementen met één ingrediënt zijn:

 • Cafeïne: is een stimulerend middel dat je energieniveau en alertheid kan verhogen, waardoor het een populaire keuze is voor mensen die zich willen concentreren op hun training. Cafeïne kan ook helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van de mentale focus.

 • Beta-alanine: is een aminozuur dat wordt omgezet in carnosine, dat helpt bij het bufferen van de opbouw van melkzuur in de spieren. Dit kan leiden tot minder vermoeidheid en betere prestaties tijdens intensieve trainingen.

 • Creatine: is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat helpt bij het produceren van ATP, een belangrijke energiebron voor de spieren. Door het nemen van creatine-supplementen kunnen je spieren meer energie hebben, waardoor ze langer kunnen werken en meer kracht kunnen genereren.

 • Citrulline: is een aminozuur dat wordt omgezet in arginine, dat de productie van stikstofmonoxide kan verhogen. Dit kan leiden tot verbeterde bloedstroom en een betere toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren, wat kan helpen bij het verbeteren van de prestaties.

Het gebruik van pre-workout supplementen met één ingrediënt kan handig zijn voor mensen die zich willen concentreren op een specifiek onderdeel, of voor mensen die gevoelig zijn voor de effecten van andere ingrediënten in pre-workout supplementen. Het is ook handig om per supplement uit te zoeken waar je niet goed op reageert. House of Nutrition heeft de meeste van deze supplementen ook los verkrijgbaar.

Pre-workouts met meerdere ingrediënten

Pre-workout supplementen met meerdere ingrediënten zijn waarschijnlijk de meest voorkomende vorm van pre-workout supplementen op de markt. Deze supplementen combineren verschillende ingrediënten om een ​​breed scala aan voordelen te bieden, waaronder verhoogde energie, uithoudingsvermogen, kracht, focus en spierpomp.

Enkele voorbeelden van ingrediënten (naast natuurlijk combinaties van cafeïne, beta-alanine, creatine en citrulline) die vaak worden opgenomen in pre-workout supplementen met meerdere ingrediënten zijn:

 • BCAA’s(branched chain amino acids): Belangrijke aminozuren die kunnen helpen bij het bevorderen van spierherstel en de opbouw van spiermassa.

 • Arginine: Een aminozuur dat kan helpen bij het verbeteren van de bloedstroom en het vergroten van de spierpomp.

 • Niacine: Een B-vitamine die kan helpen bij het verbeteren van de energieproductie en de bloedcirculatie.

 • Taurine: Een aminozuur dat kan helpen bij het verminderen van spiervermoeidheid en het verbeteren van de fysieke prestaties.

 • B-vitamines zijn belangrijk voor de energieproductie in het lichaam en kunnen helpen bij het verminderen van vermoeidheid.

Pre-workout supplementen met meerdere ingrediënten zijn vaak bedoeld om een versterkend effect te creëren tussen de verschillende ingrediënten, waarbij elk ingrediënt elkaar aanvult om een ​​compleet prestatie verbeterend effect te bereiken. Het is belangrijk om te onthouden dat de dosering en de kwaliteit van de ingrediënten kunnen variëren tussen verschillende pre-workout supplementen

Hoe en wanneer gebruik je pre-workout

Over het algemeen wordt aanbevolen om pre-workout ongeveer 30 minuten voor je training in te nemen. Dit geeft de ingrediënten in de pre-workout de tijd om in je systeem te worden opgenomen, zodat je de voordelen kunt ervaren tijdens je training. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elk supplement anders kan zijn en dat het daarom belangrijk is om de aanbevelingen op de verpakking te volgen.

Een andere belangrijke factor om te overwegen bij het innemen van pre-workout is de timing van je maaltijden. Het wordt over het algemeen aanbevolen om pre-workout op een lege maag in te nemen voor de beste resultaten. Als je echter geen tijd hebt om te wachten op een lege maag, kun je de pre-workout supplementen ook innemen na een lichte maaltijd. Het is belangrijk om te kiezen voor voedingsmiddelen die licht verteerbaar zijn en koolhydraten bevatten, zoals fruit, toast of een energiereep.

Pre-workout supplementen kunnen het beste worden ingenomen met water of een andere drank zonder calorieën. Sommige pre-workout supplementen hebben een sterke smaak, dus het kan helpen om het supplement te mengen met meer water dan de aanbevolen hoeveelheid op het label, of om het te mengen met een andere drank zoals vruchtensap.

Welke soorten pre-workout bestaan er?

Pre-workout supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder poeder, capsules, tabletten en drankjes. De meest voorkomende vorm is echter pre-workout poeder, dat wordt gemengd met water of een andere vloeistof en vervolgens wordt gedronken.

Pre-workout poeders kunnen verschillende ingrediënten bevatten, waaronder cafeïne, beta-alanine, creatine, citrulline, tyrosine en B-vitamines. Sommige pre-workout supplementen bevatten ook andere stoffen, zoals aminozuren, nitraten, extracten van planten en kruiden, en zelfs suikers.

Capsules en tabletten zijn een handigere vorm van pre-workout supplementen voor mensen die onderweg zijn en geen toegang hebben tot een blender of shaker. Ze zijn ook handig voor mensen die de smaak van pre-workout poeder niet lekker vinden.

Pre-workout drankjes zijn een andere populaire vorm van pre-workout supplementen. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen en kunnen direct worden gedronken, zonder dat ze hoeven te worden gemengd met water. Pre-workout drankjes zijn meestal verkrijgbaar in blikjes of flessen en zijn vaak verkrijgbaar in verschillende smaken.

Pre-workout en jeuk, hoe zit dat?

Veel pre-workout supplementen bevatten ingrediënten zoals cafeïne, beta-alanine en niacine (vitamine B3), die bekend staan om hun stimulerende en vaatverwijdende eigenschappen. Deze ingrediënten kunnen de bloedstroom naar de spieren verhogen en de alertheid verbeteren, maar ze kunnen ook bij sommige mensen jeuk veroorzaken. Dit wordt meestal veroorzaakt door een ingrediënt genaamd beta-alanine, dat vaak wordt opgenomen in pre-workout supplementen om de spiervermoeidheid te verminderen en de fysieke prestaties te verbeteren. Maar de exacte redenen waarom pre-workout supplementen jeuk kunnen veroorzaken is nog niet volledig bekend. Er zijn wel enkele mogelijke verklaringen.

Beta-alanine kan een tintelend of prikkelend gevoel op de huid veroorzaken, wat soms wordt beschreven als “prikkelende jeuk” of “pre-workout jeuk”. Dit gevoel kan enkele minuten tot een uur na inname van het supplement aanhouden.

De intensiteit van de jeuk kan variëren van persoon tot persoon en hangt af van de dosering van beta-alanine in het supplement en de individuele gevoeligheid. Sommige mensen ervaren slechts milde jeuk, terwijl anderen het als onaangenaam ervaren.

Hoewel pre-workout jeuk ongemakkelijk kan zijn, is het meestal onschadelijk en gaat het vanzelf over. Als je echter ernstige jeuk, uitslag, zwelling of andere allergische reacties ervaart, is het belangrijk om te stoppen met het gebruik van het supplement en een arts te raadplegen.

Als je pre-workout supplementen wilt gebruiken, maar je je zorgen maakt over de bijwerkingen, dan kun je overwegen om te kiezen voor een supplement dat minder beta-alanine bevat of om te kiezen voor een supplement dat geen beta-alanine bevat.

Wat zijn de nadelen van Pre-Workout

Het is echter belangrijk om te onthouden dat pre-workout supplementen niet voor iedereen geschikt is en dat sommige mensen bijwerkingen kunnen ervaren. Dit kunnen onder andere mensen zijn met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, hartproblemen, diabetes of nierproblemen. Het is daarom altijd belangrijk om een ​​arts te raadplegen voordat je begint met het gebruik van pre-workout supplementen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat pre-workout supplementen geen wondermiddel zijn en dat ze niet in staat zijn om de prestaties te verbeteren zonder de juiste training en voeding. Het is belangrijk om ook aandacht te besteden aan de trainingstechniek, de trainingsintensiteit, het herstel en de voeding om de beste resultaten te behalen.

Verboden of slechte ingrediënten

Sommige pre-workout supplementen bevatten ongeteste of gevaarlijke ingrediënten zoals DMAA die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het is belangrijk om te kiezen voor pre-workout supplementen van gerenommeerde merken en deze te kopen bij betrouwbare webshops. House of Nutritionheeft geen pre-workouts met ongeteste of gevaarlijke ingrediënten. Wij streven naar alleen maar A-kwaliteit en supplementen die mensen gezond houden.

Wij bij House of Nutrition raden aan om niet gelijk de hele dosis te gebruiken als je voor het eerst met een pre-workout gaat beginnen. Probeer eerst eens een halve dosis en kijk hoe je hierop reageert. Gebruik je gezonde verstand en test het voorzichtig uit.

Kort samengevat

Pre-workout supplementen zijn populair omdat ze een scala aan voordelen bieden die kunnen helpen bij het verbeteren van de fysieke prestaties tijdens een training. Hieronder vind je enkele van de belangrijkste redenen waarom pre-workout supplementen zo populair zijn:

 1. Verhoogde energie: Een van de belangrijkste redenen waarom pre-workout supplementen zo populair zijn, is vanwege het vermogen om de energie te verhogen. Veel pre-workout supplementen bevatten cafeïne en andere ingrediënten die kunnen helpen bij het stimuleren van het centrale zenuwstelsel en het verminderen van vermoeidheid, waardoor je meer energie hebt om door je training te komen.

 2. Verhoogde uithoudingsvermogen: Pre-workout supplementen kunnen ook helpen bij het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Ingrediënten zoals beta-alanine kunnen helpen bij het verminderen van de ophoping van melkzuur in de spieren, waardoor je langer kunt trainen voordat vermoeidheid toeslaat.

 3. Verhoogde kracht: Sommige pre-workout supplementen bevatten ingrediënten zoals creatine, die kunnen helpen bij het verbeteren van de kracht en het vermogen om zwaardere gewichten te tillen.

 4. Verbeterde focus: Pre-workout supplementen kunnen ook helpen bij het verbeteren van de mentale focus en alertheid. Ingrediënten zoals cafeïne en tyrosine kunnen helpen bij het stimuleren van de hersenen en het verminderen van afleiding, waardoor je je beter kunt concentreren op je training.

 5. Spierpomp: Veel pre-workout supplementen bevatten ingrediënten zoals citrulline die kunnen helpen bij het vergroten van de bloedstroom en de spierpomp tijdens de training. Dit kan leiden tot een verbeterd gevoel van spierpomp en een betere spiergroei en -herstel.

Vanwege deze voordelen zijn pre-workout supplementen populair bij mensen die op zoek zijn naar een extra boost voor/tijdens het sporten. Bodybuilding, krachtsport, duursport of crossfit en fitness. Het is echter belangrijk om te onthouden dat pre-workout supplementen alleen effectief zijn als ze worden gecombineerd met een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging.

Als je gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt, is het belangrijk om eerst met je arts te overleggen voordat je pre-workout supplementen gebruikt.

Twijfel je over een product of ingrediënt? Heb je nog vragen naar aanleiding van dit blog, vraag het House of Nutrition via info@houseofnutrition.nl.

House of Nutrition staat voor topkwaliteit en de allerbeste smaken. Wij hebben een zeer uitgebreid assortiment met A-merken. De beste pre-workout supplementen vind je bij House of Nutrition.

Applied Nutrition - ABE Ultimate Pre-Workout
ABE Ultimate Pre-WorkoutApplied Nutrition
7 smaken
22,40
M Double You - LPG
LPGM Double You
 
 

Andere blog lezen

Weet wat je neemt: Pre Workout

Lees meer >

Weet wat je neemt: Fatburners

Lees meer >

Je winkelmandje is leeg.

Verlanglijstje

Je verlanglijstje is leeg.