Wat is meal preppen?

Nancy Heijnis
23 mei 2022
Leestijd: 10 minuten

Je hoort het vaak langskomen,meal preppen. Met name in de sportwereld is het erg populair. Voor veel zal dit dan ook een bekend begrip zijn. Voor jou nog niet? Dan leggen we dit graag voor je uit. Meal preppen kan het leven namelijk een stuk eenvoudiger maken!

Laten we bij het begin beginnen. Want wat is meal preppen precies? Bij meal preppen draait het om het vooraf bereiden van maaltijden voor één of meerdere dagen. Dit kan gaan om een gezonde avondmaaltijd, lekkere lunch of misschien zelfs een voedzaam ontbijtje, zoals bijvoorbeeld overnight oats. Bij meal preppen kun je ervoor kiezen om één dag fanatiek in de keuken te staan en direct alle maaltijden voor de hele week te bereiden. Of je pakt het wat rustiger aan en bereidt een deel van een maaltijd voor, zoals bijvoorbeeld een lekkere pastasaus. Meal preppen pak je tenslotte volledig aan, zoals jij dat wil.

De voordelen van meal preppen

Als je het ons vraagt, biedt meal preppen alleen maar voordelen. Ben jij nog niet begonnen met het vooraf bereiden van je maaltijden? Lees dan verder om meer te weten te komen over de voordelen van meal preppen, maar vooral ook voor onze handige tips!

#1. Je bespaart tijd

Het grootste voordeel van meal preppen is toch wel de tijd die je hiermee bespaart. Werken, sporten, hobby’s, gezellige uitstapjes en andere verplichtingen: een week is vaak zo gevuld. Boodschappen doen en koken past op veel dagen niet goed in de planning. Met meal preppen voorkom je dit probleem. Zo kun je na een drukke dag, toch snel en makkelijk genieten van een gezonde maaltijd. Tevens hoef je hierdoor niet meer de keuze te maken tussen sporten óf het bereiden van een gezonde maaltijd, maar kan het allebei!

Je moet in dit geval natuurlijk wel één of twee keer per week extra de tijd nemen voor het bereiden van de maaltijden. Maar geloof ons, als dit eenmaal in je systeem zit, heb je hier de rest van de week onwijs veel profijt van!

#2. Je eet gezonder

Daarnaast maakt meal preppen het makkelijker om gezond te eten. Doordat er gezonde maaltijden voor je klaarstaan in de koelkast of vriezer, is de verleiding minder groot om op het laatste moment toch voor wat makkelijks te gaan, zoals even snel een pizza in de oven of een ongezonde maaltijd bestellen. Bovendien kun je niet meer het excuus gebruiken dat je één ingrediënt mist, waardoor je die ene gezonde maaltijd niet kunt bereiden. Alles staat al voor je klaar en hoef je alleen nog maar even op te warmen. Ook voor degene die bezig zijn met een dieet, is meal preppen dan ook het ideale hulpmiddel om lekkere verleidingen tegen te gaan!

#3. Je bespaart geld

Naast tijd, bespaar je ook nog eens geld. Zoals we hiervoor al zeiden, wordt de verleiding om eten te bestellen minder groot. Hiermee kun je veel geld besparen. Daarnaast bereiden veel van de mensen met meal preppen een maaltijd voor meerdere personen voor en verdelen ze deze vervolgens over bakjes voor meerdere dagen welke zo de vriezer in kunnen. Hierdoor koop je alles in grotere hoeveelheden in en bespaar je gemakkelijk wat euro’s per week!

#4. Pak het aan zoals jij het wilt

Meal preppen kan op verschillende manieren. Zo kun je enkel je lunch of avondeten voor de komende twee dagen voorbereiden, maar ook kun je ervoor kiezen om iedere zondag alle maaltijden voor de komende week klaar te maken. Daarnaast kun je een deel van de maaltijd bereiden. Maak bijvoorbeeld alleen de saus vooraf klaar en kook of bak de groenten, pasta of rijst op de dag zelf. Meal preppen kan kortom volledig naar jouw wensen. In het begin is dit vast nog even wennen, maar hierin vind je vanzelf je draai!

Onze tips voor meal preppen

Begin je net met meal preppen, dan helpen wij je graag opweg! Daarom onze belangrijkste tips voor het meal preppen op een rijtje:

#1 Gebruik stickers

Wanneer je het meal preppen fanatiek oppakt, kom je (hoogstwaarschijnlijk) vanzelf een keer bij de volgende vraag: hoe herken je die ene maaltijd terug in die overvolle vriezer en welke maaltijden staan er überhaupt allemaal nog in de vriezer? Een maaltijd ingevroren in een bakje is namelijk net iets minder makkelijk te herkennen. Onze tip? Gebruik stickers, post-its of ander soort labels. Hier zet je de datum van invriezen op en de naam van het gerecht of ingrediënt.  Zo pak je nooit het verkeerde en weet je altijd hoe lang het gerecht al in de vriezer staat.

#2 Niet te lang buiten de koelkast

Laat de maaltijden die je net hebt klaargemaakt, niet te lang buiten de koelkast staan. Om kans op bacteriën zo klein mogelijk te houden, is maximaal twee uur buiten de koelkast een goede vuistregel. Is je eten op dat moment nog te warm om in de koelkast te zetten? Dan kan je het afkoelen versnellen door de bak in koud water te leggen.

#3 Maak gebruik van de vriezer

Duurt het langer dan twee dagen voor je de maaltijd opeet? Dan kun je jouw meal prep het best in de vriezer bewaren. Zo blijft het eten langer goed en lekker! Haal het eten vervolgens een avond van tevoren uit de vriezer en leg het in de koelkast. Zo is het weer ontdooid tegen de tijd dat je het op wilt warmen. Ben je vergeten de maaltijd uit de vriezer te halen? Dan kan je hiervoor natuurlijk ook de ontdooistand op de magnetron gebruiken. Verhit de maaltijd vervolgens goed in een pannetje of de magnetron en geniet makkelijk en snel van een gezonde maaltijd. Eet Smakelijk!

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Wandelen voor Gevorderden: Tips & Tricks

Lees meer >

Je winkelmandje is leeg.

Verlanglijstje

Je verlanglijstje is leeg.