Eiwitten zijn voor iedereen één van de belangrijkste lichaamseigen stoffen en dragen bij aan de groei en instandhouding van spiermassa en spierkracht. De keuze voor de manier waarop we eiwitten innemen is voor iedereen anders. Zo geeft de een de voorkeur aan natuurlijke of dierlijke producten zoals (erwten, kwark, geitenmelk, hüttenkäse of hennepzaad), terwijl de ander zijn eiwitten liever consumeert uit eiwitshakes.
Het aanschaffen van eiwitten is vrij simpel. Je kunt bij House of Nutrition bestellen, maar je kunt het tegenwoordig ook gewoon kopen in de winkelstraat. Maar wat zit er nou precies in die grote potten? Wat maakt de ene eiwitshake beter dan de ander? En welk eiwitpoeder past bij je trainingsdoel? In dit artikel helpen we je met de zoektocht naar jouw ideale eiwitpoeder!
De Keuringsdienst van Waarde deed in 2016 uitgebreid onderzoek naar verschillende soorten wei. Niet alle getrokken conclusies zijn echter juist. Wij gaan in dit blog dieper in op de verschillende soorten whey. Want ja, er zitten zeker wèl verschillen tussen eiwitpoeders.
De aflevering hierover kun je terug bekijken via: https://www.npostart.nl/KN_1683276
HOE WORDT EIWITPOEDER GEMAAKT?
De meest bekende vorm van eiwitpoeder is wei, soms ook wel whey proteïne genoemd. Whey is niets meer dan een restproduct wat overblijft bij de productie van kaas. Als we kaas produceren dan is onderdeel van dit proces dat de melk wordt gestremd. Bij dit proces komt er een bijproduct (wei) vrij wat het hoofdingrediënt is van eiwitshakes. Wanneer de weivloeistof uiteindelijk onttrokken wordt, verandert het in (wei)poeder.
Het is belangrijk dat de wei gezuiverd en gefilterd wordt en ontdaan wordt van de melksuikers (lactose) en eventuele vetten. Dit gebeurt met behulp van diverse filtratieprocessen (zowel ultra als cross filtert) te laten doorlopen. Daarbij wordt de melk nergens verhit. Dit noemt men een ‘cold filtert proces’. Hoe vaker de whey gefilterd wordt, hoe zuiverder de whey protein wordt. Na ongeveer negen keer gefilterd te zijn, heeft de whey protein een eiwit percentage van 80% (deze gradatie noemt men WPC). Na nog drie keer extra te filteren, bereik je een eiwitpercentage van 90% (deze gradatie noem je WPI) en bevat nauwelijks melksuikers (lactose).
Als laatste stap in het proces voegen fabrikanten vaak nog extra ingrediënten toe voor de smaak en geur. Voorbeelden hiervan zijn: zoetstoffen en aroma’s voor een heerlijke smaak.
WAAROM EIWITPOEDER GEBRUIKEN?
Tijdens een stevige work-out belasten we onze spieren. Als de belasting op de spieren groot genoeg is (overload), dan kunnen er minuscule spierscheurtjes ontstaan. Ons lichaam reageert hierop en zorgt dat deze tijdens rustperiode worden hersteld. Tijdens dit proces worden bestaande vezels hersteld en worden er zelfs extra spiervezels aangemaakt. Eiwitten helpen bij dit proces en helpen bij de instandhouding, herstel en groei van de spieren. Eiwitpoeder is een uiterst geconcentreerde vorm die eenvoudig door het lichaam kan worden opgenomen. Eiwitpoeder bevat – in tegenstelling tot bijvoorbeeld chocolademelk – weinig overbodige calorieën, vetten en koolhydraten. Ook kun je een eiwitshake makkelijk meenemen en kun je er eindeloos mee variëren. Hieronder de wei voordelen op een rij:
HOE KIES IK HET JUISTE EIWITPOEDER?
Voordat je een keuze maakt, adviseren we jou om na te denken over jouw doel, budget en smaakkeuze. Deze drie criteria helpen je om een keuze te maken. Het eerste criteria, je doel, is het meest belangrijk. Bij House of Nutrition bieden we talloze eiwit supplementen aan. Deze eiwitten bestaan uit de meest hoogwaardige ingrediënten die jou helpen om efficiënt en effectief je doelen te behalen. We gebruiken voornamelijk supplementen die uit dierlijke eiwitten bestaan omdat deze over het algemeen meer essentiële aminozuren bevatten. Hieronder vind je eiwitten die passen bij jouw doel:
100% Whey Protein (M Double you)
Deze 100% Whey Protein van M Double You is een koolhydraatarm eiwitpoeder dat bestaat uit 3 verschillende soorten snel opneembare wei-eiwitten, namelijk wei-eiwit concentraat, wei-eiwit isolaat en wei-eiwit hydrolisaat.
100% Whey protein professional (Scitec Nutrition)
De 100% Whey Protein Professional van Scitec Nutrition is een uitstekende kwaliteit ultra-gefilterde wei-eiwitconcentraat met toegevoegde key-amino’s en verteringsenzymen! Belast je nieren niet langer onnodig met het afbreken van eiwitten uit eiwitshakes afkomstig uit goedkope bronnen maar ga voor Scitec’s topkwaliteit eiwit in diverse heerlijke smaken.
100% Whey Protein (Brand: Nutrend)
100% Whey Protein van Nutrend is de beste kwaliteit proteïne voor groei van spiermassa, dieet of aanvulling op een dieet. Door het gebruik van de beste ingrediënten en de nieuwste technologie is het nu mogelijk om jouw lichaam te voeden met 23 gram hoogwaardig eiwit en meer dan 5 gram vertakte aminozuren (BCAA) per portie. 100% Whey Protein is verkrijgbaar in heel veel heerlijke smaken. Hoge biologische waarde: 76% eiwit.
Zero/Zero Fat Isogreat (Scitec Nutrition)
Zero Sugar/Zero Fat Isogreat is wei-eiwitisolaat van zeer hoge kwaliteit en is verwerkt met een lage druk en lage temperatuur combinatie van cross-flow ultrafiltratie en microfiltratietechnieken. Hierdoor zijn alle cruciale aminozuren en biologisch actieve eiwitmicro’s in stand gebleven.
Diet protein (Nutrend)
Dieet Proteïne van Nutrend is een unieke heerlijke eiwitshake met stukjes vers
fruit of chocolade, omega 3 vetzuren, hoogwaardige eiwitten, vezels, calcium,
chroom en 12 vitaminen. Voor herstel en opbouw van spieren en kan worden
gebruikt als maaltijdvervanger.