Welk eiwitpoeder is geschikt voor mij?

Nancy Heijnis
10 juni 2019
Leestijd: 10 minuten

Eiwitten zijn voor iedereen één van de belangrijkste lichaamseigen stoffen en dragen bij aan de groei en instandhouding van spiermassa en spierkracht. De keuze voor de manier waarop we eiwitten innemen is voor iedereen anders. Zo geeft de een de voorkeur aan natuurlijke of dierlijke producten zoals (erwten, kwark, geitenmelk, hüttenkäse of hennepzaad), terwijl de ander zijn eiwitten liever consumeert uit eiwitshakes.

Het aanschaffen van eiwitten is vrij simpel. Je kunt bij House of Nutrition bestellen, maar je kunt het tegenwoordig ook gewoon kopen in de winkelstraat. Maar wat zit er nou precies in die grote potten? Wat maakt de ene eiwitshake beter dan de ander? En welk eiwitpoeder past bij je trainingsdoel? In dit artikel helpen we je met de zoektocht naar jouw ideale eiwitpoeder!

De Keuringsdienst van Waarde deed in 2016 uitgebreid onderzoek naar verschillende soorten wei. Niet alle getrokken conclusies zijn echter juist. Wij gaan in dit blog dieper in op de verschillende soorten whey. Want ja, er zitten zeker wèl verschillen tussen eiwitpoeders.

De aflevering hierover kun je terug bekijken via: https://www.npostart.nl/KN_1683276

HOE WORDT EIWITPOEDER GEMAAKT?

De meest bekende vorm van eiwitpoeder is wei, soms ook wel whey proteïne genoemd. Whey is niets meer dan een restproduct wat overblijft bij de productie van kaas. Als we kaas produceren dan is onderdeel van dit proces dat de melk wordt gestremd. Bij dit proces komt er een bijproduct (wei) vrij wat het hoofdingrediënt is van eiwitshakes. Wanneer de weivloeistof uiteindelijk onttrokken wordt, verandert het in (wei)poeder.

Het is belangrijk dat de wei gezuiverd en gefilterd wordt en ontdaan wordt van de melksuikers (lactose) en eventuele vetten. Dit gebeurt met behulp van diverse filtratieprocessen (zowel ultra als cross filtert) te laten doorlopen. Daarbij wordt de melk nergens verhit. Dit noemt men een ‘cold filtert proces’. Hoe vaker de whey gefilterd wordt, hoe zuiverder de whey protein wordt. Na ongeveer negen keer gefilterd te zijn, heeft de whey protein een eiwit percentage van 80% (deze gradatie noemt men WPC). Na nog drie keer extra te filteren, bereik je een eiwitpercentage van 90% (deze gradatie noem je WPI) en bevat nauwelijks melksuikers (lactose).

Als laatste stap in het proces voegen fabrikanten vaak nog extra ingrediënten toe voor de smaak en geur. Voorbeelden hiervan zijn: zoetstoffen en aroma’s voor een heerlijke smaak.

WAAROM EIWITPOEDER GEBRUIKEN?

Tijdens een stevige work-out belasten we onze spieren. Als de belasting op de spieren groot genoeg is (overload), dan kunnen er minuscule spierscheurtjes ontstaan. Ons lichaam reageert hierop en zorgt dat deze tijdens rustperiode worden hersteld. Tijdens dit proces worden bestaande vezels hersteld en worden er zelfs extra spiervezels aangemaakt. Eiwitten helpen bij dit proces en helpen bij de instandhouding, herstel en groei van de spieren. Eiwitpoeder is een uiterst geconcentreerde vorm die eenvoudig door het lichaam kan worden opgenomen. Eiwitpoeder bevat – in tegenstelling tot bijvoorbeeld chocolademelk – weinig overbodige calorieën, vetten en koolhydraten. Ook kun je een eiwitshake makkelijk meenemen en kun je er eindeloos mee variëren. Hieronder de wei voordelen op een rij:

 • Vet verlies en spierbehoud
 • Vermindert de eetlust
 • Bevordert spierherstel en spieropbouw
 • Inname van de juiste macro’s (in tegenstelling tot bijvoorbeeld chocolademelk, dat weer veel suikers, vetten en calorieën bevat)
 • Verbetert de weerstand

HOE KIES IK HET JUISTE EIWITPOEDER?

Voordat je een keuze maakt, adviseren we jou om na te denken over jouw doel, budget en smaakkeuze. Deze drie criteria helpen je om een keuze te maken. Het eerste criteria, je doel, is het meest belangrijk. Bij House of Nutrition bieden we talloze eiwit supplementen aan. Deze eiwitten bestaan uit de meest hoogwaardige ingrediënten die jou helpen om efficiënt en effectief je doelen te behalen. We gebruiken voornamelijk supplementen die uit dierlijke eiwitten bestaan omdat deze over het algemeen meer essentiële aminozuren bevatten. Hieronder vind je eiwitten die passen bij jouw doel:


DOEL: SPIEROPBOUW EN SPIERHERSTEL

100% Whey Protein (M Double you) 

Deze 100% Whey Protein van M Double You is een koolhydraatarm eiwitpoeder dat bestaat uit 3 verschillende soorten snel opneembare wei-eiwitten, namelijk wei-eiwit concentraat, wei-eiwit isolaat en wei-eiwit hydrolisaat.

 • Makkelijk oplosbaar
 • (H)eerlijke eiwitshake Aspartaam vrij
 • Bevat drie verschillende soorten wei-eiwitten
 • Draagt bij tot de groei en instandhouding van de spiermassa en spierkracht.

100% Whey protein professional (Scitec Nutrition) 

De 100% Whey Protein Professional van Scitec Nutrition is een uitstekende kwaliteit ultra-gefilterde wei-eiwitconcentraat met toegevoegde key-amino’s en verteringsenzymen! Belast je nieren niet langer onnodig met het afbreken van eiwitten uit eiwitshakes afkomstig uit goedkope bronnen maar ga voor Scitec’s topkwaliteit eiwit in diverse heerlijke smaken.

 • Draagt bij aan de groei en behoud van spiermassa
 • Uniek aminozurenprofiel whey protein en aspartaam vrij
 • Stimuleert de vetverbranding tijdens spierherstel
 • Zuivere Scitec eiwit shake dus mixt perfect
 • Heerlijke smaken proteine, ook i.c.m. water

100% Whey Protein (Brand: Nutrend) 

100% Whey Protein van Nutrend is de beste kwaliteit proteïne voor groei van spiermassa, dieet of aanvulling op een dieet. Door het gebruik van de beste ingrediënten en de nieuwste technologie is het nu mogelijk om jouw lichaam te voeden met 23 gram hoogwaardig eiwit en meer dan 5 gram vertakte aminozuren (BCAA) per portie. 100% Whey Protein is verkrijgbaar in heel veel heerlijke smaken. Hoge biologische waarde: 76% eiwit.

 • Draagt bij aan spierherstel en -opbouw
 • Instant wei-eiwit (WPC, WPI)
 • Perfect oplosbaar en laat geen klontjes achter
 • 5000 mg BCAA per portie en glutenvrij


DOEL: VERLIEZEN VAN VET (AFVALLEN)

Zero/Zero Fat Isogreat (Scitec Nutrition) 

Zero Sugar/Zero Fat Isogreat is wei-eiwitisolaat van zeer hoge kwaliteit en is verwerkt met een lage druk en lage temperatuur combinatie van cross-flow ultrafiltratie en microfiltratietechnieken. Hierdoor zijn alle cruciale aminozuren en biologisch actieve eiwitmicro’s in stand gebleven.

 • Bestaat uit 90% geconcentreerd wei-eiwitisolaat!
 • Houdt geen vocht vast
 • Zeer snelle opname
 • Draagt bij aan de groei en instandhouding van spiermassa en aan het behoud van normale botten

Diet protein (Nutrend)
Dieet Proteïne van Nutrend is een unieke heerlijke eiwitshake met stukjes vers fruit of chocolade, omega 3 vetzuren, hoogwaardige eiwitten, vezels, calcium, chroom en 12 vitaminen. Voor herstel en opbouw van spieren en kan worden gebruikt als maaltijdvervanger.

 • Glutenvrij
 • 4 soorten eiwit
 • Gehydrolyseerd collageen Echte gevriesdroogde stukjes fruit of chocoladestukjes
 • Hoog gehalte aan oplosbare vezels (inclusief inuline)
 • Vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotine, foliumzuur, C, D, E, K2 chromium
 • OMEGA 3 ID-alG – Zeewierextract
 • Hoog carnitine gehalte en bron van calciumNutrend - Diet Protein
Diet ProteinNutrend
3 smaken
€ 9,45 € 8,03
M Double You - 100% Whey Protein
100% Whey ProteinM Double You
6 smaken | 2 gewichten
€ 25,95

Andere blog lezen

Welke 6 supplementen kun je gebruiken tijdens het cutten?

In de zomer willen we er allemaal op en top uitzien. Wij bij House of Nutrition begrijpen dat je er goed uit wilt zien en druk aan het ‘cutten’ bent. Welke supplementen kunnen helpen tijdens het cutten, en waarom zou je ze moeten kopen? Het is een vraag die we vaker horen terugkomen. In dit artikel zetten we het overzichtelijk op een rijtje!

Lees meer >

House of Nutrition: sportsupplementen en de klant op nummer 1

Wil je werken aan je sportprestaties en goed herstellen na geleverde inspanningen? House of Nutrition is sinds 1986 gespecialiseerd in sportvoeding en dieetproducten, evenals sportkleding en sportaccessoires.

Lees meer >

Je winkelmandje is leeg.

Verlanglijstje

Je verlanglijstje is leeg.