WHEY, DÉ STER ONDER DE EIWITTEN

WAT ZIJN EIWITTEN?

De whey eiwitten zijn met afstand de populairste eiwitbron in de sportwereld. Dit supplement is zeer makkelijk in te nemen, verteerd vrijwel direct en is daardoor ook een terechte topper onder de supplementen. In dit artikel vertellen wij je meer over de whey eiwitten, wat het precies zijn en waarvoor je het kunt gebruiken.

WAT ZIJN EIWITTEN?

Eiwitten zijn een van de belangrijkste lichaamseigen stoffen. Eiwitten bestaan uit ketens van aminozuren. In totaal kan eiwit in eten 22 verschillende soorten aminozuren bevatten. In een vorig artikel hebben wij de aminozuren, de bouwstenen voor het eiwit, al beschreven voor jou.

Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddestoelen.

Ieder mens heeft eiwitten nodig. Eiwitten zorgen o.a. voor spieropbouw en spierherstel, en aangezien jij als kracht- of duursporter nog veel meer energie gebruikt en intensieve trainingen uitoefent, zijn deze eiwitten voor jou nóg belangrijker. Je wilt immers dat je lichaam fit en krachtig is en tijdig herstelt.

Er zijn diverse vormen waarin eiwitten voor kunnen komen, denk hierbij aan:

  • Wei (whey) concentraat
  • Wei Protein isolaat
  • Whey Protein hydrolysaat
  • Calcium caseinaat
  • Ei albumine (ei eiwit)
  • Soja eiwitten
  • Tarwe eiwitten
  • Ion Exchange Wei eiwitten.Hierover vertellen we later in dit artikel meer.

WAAR KOMT WHEY VANDAAN?

Whey komt oorspronkelijk van melk af, het is dus een dierlijk product. Van de melk wordt natuurlijk ook kaas gemaakt, maar tijdens het maken van de kaas wordt de whey gescheiden van de melk. Het overblijfsel wordt ‘de wrongel’ genoemd. De wrongel is de basis voor alle whey soorten. Feit is dat, hoe vaker je de whey zuivert, hoe schoner deze wordt. De kwaliteit gaat dus steeds verder omhoog naarmate er vaker wordt gezuiverd.

WAT ZIJN WHEY EIWITTEN?

Whey eiwitten (wei proteïne concentraat = WPC) bestaan uit geconcentreerde whey-eiwitten. Door de zuiverheid en de aminosamenstelling ligt de opname in je lichaam tussen de 70% en 85%. Dit is een relatief hoog percentage! Daarbij komt ook het voordeel dat de opname van je lichaam erg hoog ligt, hoger dan andere eiwitbronnen. Naast het feit dat het overal verkrijgbaar is in geconcentreerde vorm is dat een van de belangrijkste redenen waarom het veel wordt gebruikt door duur- en krachttrainers.

WAAROM EIWITTEN GEBRUIKEN?

Er zijn diverse grote voordelen aan het gebruik van eiwitten als sporter. In de basis zijn eiwitten en proteinen simpelweg een zeer belangrijke voedingsstof voor je lichaam. Hieronder beschrijven we een aantal belangrijke voordelen van eiwitten.

1.    EIWITTEN ZIJN GOED VOOR DE SPIEREN

Krachttrainers weten het al lang, eiwitten zijn belangrijk voor de spieropbouw in je lichaam. Tijdens het sporten ontstaat spierschade. Door het eten van voldoende eiwitten (die het lichaam omzet in aminozuren) herstellen de spier- en lichaamscellen zich.

2.    EIWITTEN ZORGEN VOOR GEWICHTSVERLIES

Het innemen van voldoende eiwitten, in combinatie met krachttraining, kan ondersteunen bij gewichtsverlies en gewichtsbehoud. Hierbij is het van belang om goed te weten hoeveel eiwitten je lichaam iedere dag nodig heeft en wanneer je deze dient in te nemen. Ook is het belangrijk om te onthouden dat eiwitten enkel ondersteunend zijn. Zonder een juist voedingspatroon en de juiste training heeft het nihil effect.

3.    EIWITTEN GEVEN EEN VERZADIGD GEVOEL

Eiwitten zijn vrij moeilijk te verteren, vandaar dat ze langer een verzadigd gevoel geven. Het grote voordeel hiervan is dat je, na het innemen van het eiwit supplement, minder snel honger zal hebben. Je zult dus minder snel verleid worden om andere dingen te eten. En dat is, zeker gezien het feit dat vele krachttrainers een specifiek voedingsschema volgen, wel zo fijn.

KLAAR OM DE SUPERSTER IN JOUW SPORTSCHOOL TE WORDEN?

Whey eiwitten kunnen van toegevoegde waarde zijn in jouw voedingschema. Houd alleen wel altijd in gedachte dat enkel de eiwitten er niet voor gaan zorgen dat jij je doelstellingen behaalt. Jouw motivatie, focus, voedings- en trainingsschema moeten daar voor zorgen. Jouw gekozen whey eiwitten zijn hier ondersteunend en zorgen voor een sneller herstel van de spieren, groei van de spieren en het verzadigde gevoel.

De supplementen van M Double You zijn van hoge kwaliteit. Bekijk ons aanbod van whey producten om jouw ideale whey eiwitten te kopen.