IN GESPREK MET TOPZWEMSTER ANOUK ELZERMAN

WAT BETEKENT WEDSTRIJDZWEMMEN VOOR JOU?

M Double You is er voor iedere sporter, van starter tot bodybuilder. Wij zijn de trotse sponsor van diverse sportevenementen en topsporters. In de serie ‘In gesprek met’ gaan wij met deze topsporters in gesprek over diverse onderwerpen rondom sporten en voeding. In editie 3 gaan we in gesprek met Anouk Elzerman, Nederlands kampioen op de 100 meter schoolslag.

WAAR KENNEN ONZE LEZERS JOU VAN?
Ik doe aan wedstrijdzwemmen, maar helaas komt het niet zoveel in het nieuws. Ik zwem de schoolslag en ben momenteel nr.1 in Nederland. 3 jaar geleden heb ik meegedaan aan de Europese kampioenschappen op de 50 en 100 meter schoolslag.

WAT BETEKENT WEDSTRIJDZWEMMEN VOOR JOU?
Alles, anders was ik er allang mee gestopt. De limieten voor Nederlandse sporters zijn heel streng voor internationale toernooien. Bij zowel Europese als internationale wedstrijden laat de bond er echt maar een paar heen gaan. Je moet in topvorm zijn om het te halen. Het is voor mij alweer een aantal jaar geleden dat ik een toernooi op Europees of internationaal niveau heb gezwommen. Helaas is Nederland niet zo voltallig aanwezig op de schoolslag en is de internationale concurrentie moordend. Ik zie het niet als beroep, maar puur als passie. Rijk word je er niet van, dus je moet er ook echt plezier uithalen.

WAT BETEKENT TOPSPORT VOOR JOU? EN, HOE LEEF JIJ ALS TOPSPORTER?
Het is 24/7 er mee bezig zijn maar ook zeker momenten zoeken dat je het even los kan laten. Zelfs op vakantie denk ik er toch aan, al wil ik het dan even loslaten. De juiste combinatie van rust en training is hierin erg belangrijk, maar ook af en toe even eruit stappen is voor mij nodig om de juiste balans te vinden.

Voeding is sowieso erg belangrijk om mijn sport te beoefenen. Dit besef ik mijzelf steeds beter. Supplementen helpen mij daarbij, het is ook een stukje gemak. Ik neem na trainingen eiwitshakes en na wedstrijden neem ik M Double You Total Recovery Drink. Binnen een half uur na fysieke inspanningen is het belangrijk om je krachten weer op peil te brengen.

Voeding blijft toch echt de basis. Ik probeer voor wedstrijden de koolhydraten echt op te stapelen gezien ik vele wedstrijden moet zwemmen achter elkaar. Ik maak geen gebruik van een schema, ik vertrouw mijn lichaam en mijn gevoel. Mijn lichaam vertelt mij wat ik nodig heb, dat voel ik dan gewoon.

HOE BEREID JIJ JE VOOR OP EEN WEDSTRIJD?
Vroeger had ik enorm veel rituelen waarvan ik het gevoel had dat ze invloed hadden. Tegenwoordig heb ik meer behoefte aan specifieke muziek (rap, motivational) zodat ik niet zenuwachtig word en geconcentreerd ben. Als ik een nieuw zwempak heb gekregen voor een wedstrijd dan moet de eerste wedstrijd écht goed gaan, anders zal ik hem niet snel nog een keer aandoen. Dat soort dingen. Verder is het vooral een gezonde combinatie van training, rust en de juiste voeding.

WAT IS JOUW DOEL VOOR DE KOMENDE JAREN?
Vorig jaar juni zwom ik de snelste tijd ooit in een legaal pak. De huidige verboden pakken legden je op het water in plaats van erin, waardoor je sneller kon zwemmen. Met deze pakken zijn écht alle wereldrecords verbroken. Ik weet dat ik het kan en dat heb ik daar ook bewezen. Ik blijf continue trainen en focus houden. Ik weet dat ik mijn doel ga bereiken. Voor nu wil ik eerst weer internationale toernooien halen, zodat ik daarin verder kan groeien.