IN GESPREK MET ‘THE NATURAL’ NIEKY HOLZKEN

HEB JE DAN EIGENLIJK WEL EEN FAVORIETE SPORT?

IN GESPREK MET ‘THE NATURAL’ NIEKY HOLZKEN


Vrijwel iedereen in de sportwereld kent Nieky Holzken. De extraverte Brabantse kickbokser, bokser en thaibokser is tot eind december wereldkampioen in het weltergewicht bij Glory geweest. Hij heeft die titel inmiddels al drie keer verdedigt. Tevens is hij Europees kampioen thaiboksen. Een alleskunner dus, die door eigen programma’s op tv en optredens in programma’s als RTL Late Night ook nationale naamsbekendheid heeft gekregen onder de ‘gewone’ Nederlander. Wij zijn benieuwd hoe Nieky Holzken als sporter leeft en wat hij allemaal doet om zijn dromen te bereiken.


Clarico-Text-Image

WAT IS VOOR JOU DE REDEN OM JE TE FOCUSSEN OP DIVERSE SPORTEN?
Ik heb een grote voorliefde voor vechtsporten en voor boksen in het bijzonder. Ik ben toen ik 10 jaar was gestart met boksen en 1 jaar later ook begonnen met kickboksen en thaiboksen. Het grappige is dat eigenlijk niemand in mijn familie aan vechtsporten deed of er een passie voor had. Het is dus écht ontstaan vanuit mijzelf en mijn interesses. De reden om mij op de diverse sporten te focussen is omdat ik graag het hoogst haalbare wil bereiken en ik uit iedere sport wel weer andere motivaties haal. Zo ben ik momenteel nr.1 in de wereld van kickboksen, maar nummer 65 als bokser. Hier liggen dus weer enorme kansen.

HEB JE DAN EIGENLIJK WEL EEN FAVORIETE SPORT?
Kickboksen is voor mij altijd de nummer 1 geweest. Maar als ik nu zou mogen kiezen en ik kon er net zoveel geld mee verdienen, dan zou ik kiezen voor boksen. Met boksen ben ik pas nummer 65 op de ranglijst, hier heb ik nog veel meer uitdagingen in. Ik kan dit tevens ook wat langer volhouden gezien ik inmiddels 33 jaar ben en je kickboksen wel gaat voelen in je benen. Ik heb inmiddels 160 professionele kickbokswedstrijden gespeeld.

HOE IS HET OM HERKEND TE WORDEN DOOR MILJOEN NEDERLANDERS?
Ik ben er ondertussen aan gewend, maar in het begin was het heel raar. Ik krijg gelukkig alleen maar positieve reacties dus dat is wel fijn. Ik word regelmatig aangesproken en voel mijzelf ook wel verplicht om altijd even terug te groeten of even een praatje met mensen te maken.

De reden dat ik ben gestart met mijn eigen real life soap is dat ik graag wilde laten zien wat een vechtsporter nou allemaal doet. Ik wilde ook de gedachte van mensen over vechtsporters veranderen. Het zijn juist niet allemaal criminelen, maar gewone mensen met een familie, kinderen en ook andere hobby’s. Ik wilde de sport graag goed naar voren brengen en in een goed daglicht zetten. Tevens is de populariteit die je eruit haalt als sporter natuurlijk ook erg fijn. Ik ben mijzelf er bewust van dat er ook een leven naar het sporten is en daar speel ik dan ook graag op in.

Door de real life soap en de vele optredens in Nederlandse praatprogramma’s zijn vechtsporten een stuk positiever in het nieuws gekomen. Tegenwoordig denken en zien mensen vechtsporten wel op een andere en meer positieve manier. Dat is ook waarvoor ik het heb gedaan en nog steeds doe.

WAT IS IN JOUW OGEN HET ‘LEVEN ALS TOPSPORTER’? EN, WAT MOET JIJ ER ALLEMAAL VOOR LATEN GAAN?
Je kunt beter vragen: “Wat moet je er eigenlijk niet voor laten gaan?” We moeten constant letten op onze voeding, we drinken geen alcohol en je moet feestjes vaak overslaan of vroeg naar huis gaan. Tevens is je gewicht erg belangrijk, je moet hier continue mee bezig zijn om het op peil te houden en zeker niet té zwaar te worden.

Om de top te bereiken en daar ook te blijven moet je heel veel laten. Vechtsporten zijn helaas niet zo goed betaald als bijvoorbeeld de voetbalsport. Het is niet dat je er erg rijk van wordt, ook niet als je in de top zit. Je moet goed op je centjes letten en nadenken over het leven na je carrière.

HOE ZIET JOUW WEEK ER UIT?
Ik train van maandag t/m zaterdag 2 keer per dag. Dat is fitness, hardlopen, explosie training, kickboksen en boksen. Rusten en eten zijn hierbij 2 essentiële onderdelen. Je kunt namelijk niet continue doorgaan, je rust en voeding zijn hierbij een belangrijke basis. In totaal train ik zo’n 15 uur per week.

Tussendoor geef ik ook veel privélessen, geef ik training in de sportschool en geef ik seminars. Ik heb natuurlijk ook gewoon een gezin, dus daar moet ook veel tijd en aandacht naartoe. Gelukkig kan ik die tijd ook vrijmaken. Mijn grootste hobby is gamen, dat vind ik leuk om in mijn vrije tijd te doen.

WAT BETEKENT M DOUBLE YOU VOOR JOU?
M Double You is gewoon een topmerk qua voeding en supplementen. Ook geniet ik van de mensen die werken bij M Double You. Een fantastisch team van specialisten, van hetzelfde kaliber als ik.

WAT GEBRUIK JIJ EIGENLIJK VAN M DOUBLE YOU?
Ik gebruik diverse producten van M Double You. Mijn favorieten zijn Pure PeptoproWhey EiwittenAminozuren, en Magnesium.

HEB JIJ EEN ADVIES VOOR SPORTERS DIE HUN ULTIEME DOEL WILLEN BEREIKEN?
Wat je ook bereikt, blijf altijd met beide voeten op de grond staan. Dat is echt heel belangrijk! Als je een doel voor ogen hebt, moet je er echt alles voor laten gaan. Het is belangrijk om ook op mindere momenten jezelf te motiveren om tóch te gaan trainen en niet te verzaken. Alleen zo kun je de top bereiken en daar ook blijven.