IN GESPREK MET NEDERLANDS KAMPIOEN BEACHVOLLEYBAL SVEN VISMANS

WAT IS VOOR JOU HET MOOISTE ASPECT VAN BEACHVOLLEYBAL?

IN GESPREK MET NEDERLANDS KAMPIOEN BEACHVOLLEYBAL SVEN VISMANS


De nu 29-jarige Sven Vismans is al meer dan een decennium als beachvolleyballer actief. De laatste jaren speelt de Amsterdammer nationaal op het hoogste niveau, waar hij onder andere met Wessel Keemink al drie seizoenen geen NK-finale heeft gemist en vorig jaar zelfs goud won! In dit artikel gaan wij met Sven in gesprek om te ontdekken waar zijn passie vandaan komt en wat topsport voor hem inhoudt.


Clarico-Text-Image

WAT IS VOOR JOU HET MOOISTE ASPECT VAN BEACHVOLLEYBAL?
Het is een zware sport, op een groot veld met een ondergrond die het heel lastig maakt. Naast fysiek is het ook een mentale sport waar je echt op elkaar bent aangewezen, zo heb je op het veld geen coach die zegt wat je moet doen. Samen ben je verantwoordelijk voor het eindresultaat. Het is een strandsport en dus vrijwel altijd op een mooie locatie met een lekkere sfeer. De ambiance en entertainment in de stadions maakt het plaatje compleet!

HOE BEN JIJ OOIT BEGONNEN MET BEACHVOLLEYBAL?
Veel van de spelers die beachvolleybal doen zijn begonnen als zaal volleyballer. Ik ben begonnen als voetballer in Amsterdam maar toen verloor ik daar een beetje het plezier in het spel. De grootste indoor beachlocatie in Nederland (The Beach in Aalsmeer, red) is van mijn ouders en om die reden werd ik dus bekend met de sport. Mijn ouders hebben beide op hoog niveau volleybal gespeeld en zo was de keuze na mijn relatief korte voetbalcarrière vrij snel gemaakt.

Eén jaar nadat ik was gestart zat ik al in de Nederlandse jeugdselectie. De sport geniet momenteel een enorme groei. Zo hebben wij in Nederland al jarenlang het grootste amateurcircuit van Europa.

ZIE JIJ HET ALS EEN VOORDEEL OF NADEEL DAT BEACHVOLLEYBAL NIET ZO VEEL BEKENDHEID GENIET IN NEDERLAND?
Ik ervaar het helemaal niet op deze manier. Zeker met de successen van de afgelopen jaren is de sport steeds meer bekendheid gaan genieten. Zo is het WK 2015 in Nederland volledig uitgezonden op de NOS, waar ik in ook meespeelde. Het is gewoon een ontzettend leuke sport om naar te kijken met veel spektakel. Live is er ook een fantastische ambiance met entertainment, muziek en bijvoorbeeld lichtshows. Dit maakt het tot een geweldige sport, ook voor het publiek. Ik vind het dus logisch dat er steeds meer mensen naar kijken en op af komen.

WAT HOUDT IN JOUW OGEN HET ‘LEVEN ALS TOPSPORTER’ IN? EN, WAT MOET JIJ ER ALLEMAAL VOOR LATEN GAAN?
Ik leef in het teken van de sport en het bereiken van mijn doelen. Alle andere dingen daaromheen staan voor mij op nummer 2. Je leeft in principe voor het halen van de gewenste resultaten. Dat vereist een hoop discipline en doorzettingsvermogen. Gelukkig is discipline een van mijn sterkste punten, dus ik kan er goed mee omgaan. Ik geniet ervan om goed te presteren en ik zou het ook enorm zonde vinden als ik weet dat ik er niet alles aan heb gedaan.

HOE ZIET JOUW WEEK ER UIT?
Ik zit nu in mijn pre-season, dat over een maand is afgelopen. Ik train nu vooral heel veel en speel weinig wedstrijden. Ik kom net uit een periode waar krachttraining centraal staat. Nu wij richting het wedstrijdseizoen gaan gaat de focus meer op de baltrainingen en minder op krachttraining. Ik train gemiddeld 8x in de week, de ene periode meer krachttraining dan de ander.

Ik heb mijn voedingsschema samen met Marco Verhoek van M Double You opgesteld. Ik heb voornamelijk een voedingsschema voor de dagen dat ik wedstrijden speel. Zo hebben we gekeken wat ik nodig heb om het hele toernooi optimaal te presteren. Ik eet hierdoor altijd op tijd, niet te veel en altijd in de juiste proporties. Ook zorg ik er zo voor dat ik de juiste en voldoende voedingsmiddelen binnenkrijg.

WAT BETEKENT M DOUBLE YOU VOOR JOU?
Voor mij is het onmisbaar in mijn leven, eigenlijk zou M Double You onmisbaar moeten zijn in het leven van iedere topsporter. Als topsporter verbruik je zoveel dat je in een normale situatie eigenlijk de hele dag aan het eten bent. Door M Double You krijg ik naast mijn benodigde vitaminen en mineralen ook altijd de juiste supplementen binnen om alles op peil te houden waardoor ik maximaal kan presteren.

WAT GEBRUIK JIJ EIGENLIJK VAN M DOUBLE YOU?
Mijn favoriete product is Total Recovery (mix met PeptoPro). Dit product gebruik ik na iedere wedstrijd en training. Ik heb gemerkt dat mijn herstelperiode hierdoor veel korter is en dat is ook wel nodig als ik maar een paar uur de tijd heb om te herstellen en direct weer fit op het veld moet staan.

HEB JIJ EEN ADVIES VOOR SPORTERS DIE HUN ULTIEME DOEL WILLEN BEREIKEN?
Als je een doel hebt dat je graag wilt behalen moet je er ook echt alles voor laten en er voor de volle 100% voor gaan. Iedereen krijgt tegenslagen, zo ook ik (een flinke blessure red.), maar als je iets wilt bereiken kun je niet naar anderen kijken of afhankelijk zijn van externe factoren. Sporten is heel gezond maar topsport is vaak ook een aanslag op je lichaam. Verzorg je lichaam daarom goed en onderschat de waarde van de juiste voeding niet.