Aminozuren de essentiële bouwstoffen van het lichaam

Nancy Heijnis
25 januari 2022
Leestijd: 10 minuten

Er bestaan ontzettend veel feiten en fabeltjes over deze essentiële bouwstoffen. Als het gaat om gezondheid en fitness wordt dit supplement vaak verkeerd ingezet. In dit artikel zullen wij het een en ander voor jullie verhelderen op het gebied van aminozuren, wat het precies zijn, waarvoor je ze nodig hebt en hoe je eraan komt.

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, bestaan uit zuurstof, waterstof en stikstof. De aminozuren spelen een cruciale rol in talloze lichaamsfuncties. Ze gaan spierafbraak tegen en zorgen ervoor dat je spieren sneller en sterker herstellen. Een groot deel van onze cellen, spieren en weefsel in het lichaam bestaat uit aminozuren, zij zorgen ervoor dat onze cellen structuur krijgen. Deze bouwstenen van proteïnen zorgen ervoor dat alle fysiologische processen in het lichaam goed kunnen functioneren. Ze worden dus bij de meeste lichaamsprocessen gebruikt, van hoe het lichaam werkt tot hoe de hersenen functioneren.

De lever produceert ongeveer 80% van de essentiële aminozuren, de rest moet dus aangevuld worden met een juist voedingspatroon en supplementen.

Waarom kiezen voor aminozuursupplementen?

 • Verbeterde Spiergroei: Aminozuren ondersteunen spierherstel en -groei, waardoor je sneller je fitnessdoelen kunt bereiken.
 • Optimale Energie: Ontdek de energieboost die aminozuurinname kan bieden, zowel voor je dagelijkse activiteiten als voor intensieve workouts.
 • Gezondheid van de Hersenen: Aminozuren dragen bij aan een gezonde hersenfunctie, verbeteren de concentratie en ondersteunen een positieve stemming.

Semi-aminozuren

Er zijn meerdere soorten aminozuren, semi-aminozuren zijn de bouwstoffen die niet natuurlijk worden aangemaakt in de lever en dus in het lichaam. In een juist en gevarieerd eetpatroon zou je normaal gesproken er vanuit kunnen gaan dat je voldoende aminozuren binnen krijgt. Maar als je fanatiek traint heb je natuurlijk ook meer energie en meer van deze aminozuren nodig. Sommige aminozuren zijn geschikt om sneller spieren op te bouwen, sneller af te vallen of te helpen tegen haaruitval.

Waarvoor heb jij aminozuren nodig?

Aminozuren hebben een positieve invloed op het spieronderhoud en spierherstel, ze zijn essentieel voor ons stofwisselingsproces. Ze zorgen ervoor dat je alle voedingsstoffen zo goed mogelijk kan opnemen. Hierbij kun je denken aan stoffen als water, vetten, koolhydraten, proteïnen, mineralen en vitaminen. Aminozuren moeten in voldoende hoeveelheid aanwezig zijn om prestaties in sport, je energie, je herstel, spier- en vetverhouding en je hersenen en humeur goed te kunnen laten functioneren.

Waar zitten aminozuren in?

Voedingsmiddelen die alle essentiële aminozuren bevatten, worden ‘complete eiwitten’ genoemd. Voorbeelden zijn dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel, maar ook plantaardige bronnen zoals quinoa en sojabonen. Dierlijke producten bevatten meestal alle essentiële aminozuren, terwijl plantaardige bronnen vaak een combinatie nodig hebben om aan alle essentiële aminozuren te komen.

Door een gevarieerd dieet te volgen dat zowel dierlijke als plantaardige eiwitbronnen bevat, kun je ervoor zorgen dat je alle benodigde aminozuren binnenkrijgt. Of je nu een sporter bent die spieropbouw nastreeft of gewoon wilt zorgen voor een gezond lichaam, het opnemen van een breed scala aan eiwitrijk voedsel is de sleutel. Dit betekent heel gevarieerd eten en heel goed opletten wat je eet. 

Als je heel fanatiek en veel sport dan is het nogal een uitdaging om dit voor elkaar te krijgen en te zorgen dat je voldoende aminozuren binnenkrijgt. Dan is het nemen van voedingssupplementen een uitkomst. 

De inname van deze poeders en/of capsules/tabletten kan het beste plaatsvinden direct na je training, zij ondersteunen namelijk de aanmaak van nieuw spierweefsel. De hoeveelheid is natuurlijk voor iedereen anders, maar gemiddeld is 10 gram aminozuren aan te raden.

Waarom Kiezen Voor Onze Aminozuur Supplementen?

Onze aminozuur supplementen, waaronder BCAA poeder, L-Glutamine poeder en andere essentiële aminozuren, bieden een uitgebalanceerde en krachtige formule voor optimaal herstel na je trainingen. Essentiële aminozuren (lysine, tryptofaan, histidine, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine, arginine en threonine) en natuurlijk niet essentiële aminozuren (glycine, asparagine, asparaginezuur, alanine, serine, cysteïne, glycine, proline, tyrosine, glutamine en glutaminezuur), zoals die in onze supplementen, spelen een sleutelrol in het behouden en opbouwen van magere spiermassa, wat essentieel is voor elk fitnessdoel, of je nu wilt afvallen, spiermassa wilt opbouwen of je algehele conditie wilt verbeteren.

Aminozuur Supplementen voor Effectief Gewichtsverlies

L-Glutamine poeder is niet alleen een geweldige ondersteuning voor spierherstel, maar het kan ook helpen bij gewichtsverlies. Door het toevoegen van L-Glutamine poeder aan je dieet, ondersteun je niet alleen de vetverbranding, maar behoud je ook je magere spiermassa, wat essentieel is voor een gezond gewichtsverliesproces.

BCAA Poeder: Versnel Spierherstel en Verminder Spierpijn

BCAA poeder, rijk aan essentiële aminozuren, versnelt niet alleen het spierherstel, maar vermindert ook spierpijn na intensieve trainingen. Dit maakt het een onmisbaar supplement voor elke sporter die streeft naar optimale prestaties en snel herstel. BCAA staat voor Branched-Chain Amino Acids, wat in het Nederlands vertaald kan worden als ‘vertakte-keten aminozuren’. BCAA’s zijn een groep van drie essentiële aminozuren die qua structuur van elkaar verschillen. Deze drie aminozuren zijn:

 • Leucine: Leucine is het aminozuur dat de grootste rol speelt bij spiergroei en eiwitsynthese. Het stimuleert de aanmaak van spierweefsel en bevordert het herstel na inspanning.
 • Isoleucine: Isoleucine is betrokken bij de energieproductie en reguleert de bloedsuikerspiegel. Het is belangrijk voor spierweefsel en wordt vaak gebruikt als energiebron tijdens uithoudingsvermogenstraining.
 • Valine: Valine helpt bij het herstel van weefsels, spiermetabolisme en het handhaven van de stikstofbalans in het lichaam. Het speelt ook een rol in het leveren van energie tijdens intensieve trainingen.

Hoe zit dat met EAA?

EAA staat voor Essential Amino Acids, oftewel essentiële aminozuren in het Nederlands. In tegenstelling tot niet-essentiële aminozuren worden essentiële aminozuren niet door het lichaam aangemaakt en moeten ze via voeding of supplementen worden verkregen. Naast Leucine, Isoleucine en Valine die ook in BCAA te vinden zijn zitten alle aminozuren in EAA die essentieel zijn:

 • Histidine: Noodzakelijk voor de groei en het behoud van weefsels, en het wordt gebruikt bij de reparatie en productie van rode en witte bloedcellen.
 • Lysine: Belangrijk voor de groei en het herstel van weefsels. Het speelt ook een rol in de productie van enzymen, hormonen en antilichamen.
 • Methionine: Speelt een rol bij de stofwisseling en ontgifting van het lichaam. Het is ook belangrijk voor de groei van gezond haar en nagels.
 • Phenylalanine: Wordt gebruikt door het lichaam om andere aminozuren te produceren en speelt een rol in de productie van neurotransmitters zoals dopamine en noradrenaline.
 • Threonine: Ondersteunt de groei van collageen en elastine in de huid. Het is ook belangrijk voor een gezonde leverfunctie en het immuunsysteem.
 • Tryptofaan: Essentieel voor de productie van serotonine, een neurotransmitter die de stemming en slaap reguleert. Het speelt ook een rol in de groei en ontwikkeling van het lichaam.

EAA-supplementen worden vaak gebruikt door mensen die aan lichaamsbeweging doen, omdat ze alle essentiële aminozuren bevatten die nodig zijn voor spierherstel en -groei.

Ontdek Onze Amino-Acid Supplementen

Naast L-Glutamine poeder en BCAA poeder bieden wij een breed scala aan supplementen met aminozuren die zijn ontworpen om aan verschillende behoeften te voldoen. Of je nu op zoek bent naar aminozuur supplementen voor spiergroei, gewichtsverlies of algemeen welzijn, wij hebben het juiste product voor jou. Aminozuren kopen doe je natuurlijk bij House of Nutrition.

CONCLUSIE

Aminozuren zijn dus essentiële bouwstoffen die het lichaam nodig heeft. Als je een fanatiek sporter bent en meer spieropbouw wilt, minder vet of meer energie, dan kun je met aminozuur supplementen deze huishouding in het lichaam aanvullen.

Van de 22 aminozuren die nodig zijn, kan het lichaam er slechts 13 zelf produceren. Als je dus niet voldoende van deze 13 overige aminozuren binnen krijgt, zal het lichaam deze afnemen van het bestaande spierweefsel, met als gevolg spierafbraak. Veganisten dienen hierbij te begrijpen dat ze geen volledig aminozuur patroon opnemen als ze alleen plantaardige eiwitten binnenkrijgen.

Door de slechter wordende kwaliteit van dagelijkse voedingsmiddelen wordt er tegenwoordig dan ook zeker een aanvulling met aminozuren supplementen aanbevolen. Bij ons vind je aminozuren in verschillende vormen. Ampullen, capsules, tabletten, vloeibare amino’s en aminozuren in poedervorm. Gebruik jij aminozuren en wat heeft dit voor effect op jouw resultaten? Hoogwaardige Kwaliteit: Onze aminozuursupplementen zijn gemaakt van de zuiverste ingrediënten om maximale effectiviteit te garanderen.

Of je nu een actieve sporter bent of gewoon streeft naar een gezondere levensstijl, onze aminozuursupplementen zijn de juiste keuze voor jou. Bestel vandaag nog en investeer in je welzijn met hoogwaardige aminozuurproducten die je resultaten naar een hoger niveau tillen.

Performance Sports Nutrition - Amino Liquid
Amino LiquidPerformance Sports Nutrition
 
 
Scitec Nutrition - EAA + Glutamine
EAA + GlutamineScitec Nutrition
4 smaken
 

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Hoe krijg je gespierde benen en billen?

Lees meer >

Je winkelmandje is leeg.

Verlanglijstje

Je verlanglijstje is leeg.