5 vragen over ontbijten beantwoord

Nancy Heijnis
24 maart 2022
Leestijd: 5 minuten

5 vragen over ontbijten beantwoord

Op het internet is er al ontzettend veel geschreven over ontbijten. Het ene onderzoek toont aan dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is en in het volgende onderzoek lees je over een dieet waarbij het ontbijt wordt uitgesteld. Hoe zit dit nou? En wat is een gezond ontbijt en hoeveel calorieën mag het ontbijt bevatten? Wij hebben de 5 meest gestelde vragen over ontbijten voor jou beantwoord.

Wat is een gezond ontbijt?

Ontbijt is vaak het ondergeschoven kindje onder de maaltijden. Vaak heeft dat te maken met tijdgebrek, geen honger in de ochtend of velen weten niet wat ze het beste kunnen eten als ontbijt. Want wat is een gezond ontbijt? Een gezond ontbijt is een ontbijt waar veel goede voedingsstoffen in zitten. Dat wil zeggen dat het ontbijt koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en voedingsvezels bevat. Een gezond ontbijt bevat geen snelle suikers of te veel verzadigde vetten. Snelle suikers zijn goed voor een energieboost, maar deze piek in de bloedsuikerspiegel is van korte duur. Daarnaast zorgen snelle suikers ervoor dat je weer snel honger krijgt.

Met hoeveel calorieën ontbijten?

Dat is voor iedereen anders. Geen enkel lichaam is hetzelfde. Allereerst kun je jouw caloriebehoefte berekenen met behulp van een calorie calculator. Als je eenmaal je dagelijkse caloriebehoefte weet, kun je jouw calorieën verspreiden over het aantal maaltijden dat je dagelijks eet.

Bijvoorbeeld:

Een man van 30 jaar, 180 cm lang en 80 kg heeft dagelijks 2246 calorieën nodig. Deze man eet 3 grote maaltijden per dag: ontbijt, lunch en avondeten.
2246/ 3 = 749 calorieën per maaltijd.

Waarom is ontbijt belangrijk?

Ontbijt is belangrijk om verschillende redenen. Na een nacht slaap is je bloedsuikerspiegel laag en heeft je lichaam behoefte aan nieuwe energie. Energie haalt je lichaam uit voeding, dus daarom kun je het beste de dag starten met een lekker gezond ontbijtje. Bovendien wordt je spijsvertering meteen goed op gang geholpen door te ontbijten. Ook zorgt een gezond ontbijt ervoor dat je gedurende de dag minder trek krijgt in tussendoortjes, je kunt beter concentreren en je start de ochtend direct met een rust moment.

Hoe laat is het beste om te ontbijten?

De meningen over hoe laat je het beste kunt ontbijten zijn nogal verschillend. Het ene onderzoek toont aan dat je het beste binnen een uur nadat je bent opgestaan kunt ontbijten, terwijl onderzoeken naar het dieet intermittent fasting laten zien dat je ook best kunt ontbijten rond 12:00 of 13:00 uur. Het intermittent fasting dieet stelt dat je door te eten in een korter tijd frame minder calorieën per dag binnenkrijgt. Uiteindelijk is het beste dat je kan doen: luisteren naar je eigen lichaam. Heb je in de ochtend honger? Ontbijt dan direct. Heb je nog echt geen trek in voedsel? Dan is het geen ramp om je ontbijt uit te stellen.

Wat is een goed vullend ontbijt?

Natuurlijk wil je niet na het ontbijt weer snel hongerig zijn. Zorg er daarom voor dat je een goed verzadigend ontbijt eet! Een goed vullend ontbijt bestaat uit diverse gezonde voedingsstoffen zoals koolhydraten, onverzadigde vetten, eiwitten en vezels. Een voorbeeld van een goed vullend ontbijt is bijvoorbeeld een bak kwark met fruit en noten. Noten zitten boordevol eiwitten, onverzadigde vetten en vezels. Ook zaden en pitten zoals chiazaad of pompoenpitten zorgen ervoor dat je een paar uur lang verzadigd blijft en zijn perfect om door je kwark heen te mengen. Andere goed vullende ontbijtjes zijn bijvoorbeeld volkorenbrood met avocado of een bordje havermout met fruit en noten. Op zoek naar een lekker makkelijk maar goed vullend ontbijt? Probeer eens onze protein pancakes van Scitec Nutrition of de speciale Diet Whey van Applied Nutrition. Super snel klaar en super lekker! Drink ook altijd voldoende water bij het ontbijt, want dat zorgt er ook voor dat jij een goed verzadigd gevoel zal hebben!

Scitec Nutrition - Protein Breakfast
Protein BreakfastScitec Nutrition
2 smaken
 

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Internationale Sportdag voor Ontwikkeling en Vrede: Een Wereld in Beweging

Lees meer >

Je winkelmandje is leeg.

Verlanglijstje

Je verlanglijstje is leeg.