Starten met CrossFit: waar begin je?

Nancy Heijnis
20 oktober 2022
Leestijd: 5 minuten

CrossFit wordt alsmaar populairder. Ben jij sinds kort begonnen met deze uitdagende trainingsmethode of wil je starten met CrossFit? Wij vertellen je er alles over in deze blog. Wat is CrossFit bijvoorbeeld precies, wat heb je nodig voor je start met CrossFit en wat is het verschil tussen een CrossFit en fitness training? Lees verder en start goed voorbereid aan jouw volgende CrossFit training!

Wat is CrossFit?

Is de CrossFit wereld voor jou nog onbekend terrein? Laten we dan bij het begin beginnen. Wat is CrossFit precies? Bij deze trainingsmethode komen verschillende sportdisciplines samen. Dit zijn atletiek, gewichtheffen en gymnastiek. De oefeningen die je bij CrossFit uitvoert, kunnen sterk van elkaar verschillen. Toch zijn er een aantal duidelijke raakvlakken. Zo voer je deze oefeningen van hoge intensiteit altijd op hoog tempo uit. In tegenstelling tot geïsoleerde oefeningen welke veelal terugkomen bij fitness, staan bij CrossFit de functionele oefeningen centraal. Bij geïsoleerde oefeningen ligt de focus op het trainen van één spiergroep en bij functionele oefeningen heb je juist je hele lichaam nodig voor het uitvoeren van de oefening. Tot slot is techniek een belangrijk onderdeel van CrossFit. Veel oefeningen zijn complex en daarom is het, zeker wanneer je net begint, van groot belang dat je eerst de techniek van de oefening onder de knie hebt. Pas in een latere fase zal je trainen met gewicht. Ga vooral niet te snel, want zo kun je blessures voorkomen.

Starten met CrossFit

CrossFit is de perfecte trainingsmethode om jouw algehele conditie te verbeteren. Het is een uitdagende methode waarbij de intensiteit afhangt van jouw fysieke en psychologische vermogen. Het niveau is dan ook gemakkelijk aan te passen en hierdoor is CrossFit geschikt voor iedereen. Om te starten met CrossFit is het belangrijk dat je eerst een aantal basisbewegingen beheerst. Het kan daarom handig zijn te beginnen met een introductieles of cursus, waarbij alle basisprincipes van CrossFit langskomen. Basisbewegingen waar je bijvoorbeeld aan kunt denken, zijn de back squat, medicine-ball clean en deadlift.

Wat is een WOD?

Wanneer je start met CrossFit, kom je dit iedere keer tegen: de WOD. Dit staat voor de ‘Workout Of the Day’. Dit is de workout die tijdens de CrossFit les centraal staat. Er zijn diverse soorten WOD’s. Hierbij kan de focus liggen op de werklast van de training. Dit is het geval bij AMRAP’s (as many reps/ rounds as possible). Er wordt vooraf een tijd bepaalt (bijvoorbeeld 20 minuten) binnen deze tijd voer je het oefeningen circuit zo vaak mogelijk uit. Bij EMOM’s (Every Minute on a Minute) heb je een aantal oefeningen die je iedere minuut doorloopt. Ben je al klaar op 30 seconden? Dan heb je 30 seconden rust. Heb je alle oefeningen pas bij 50 seconden gedaan? Dan heb je maar 10 seconden rust voordat de volgende ronde begint.

De WOD’s kunnen makkelijk aangepast worden aan het fitness- en ervaringsniveau. Veelal start een les met warming-up, vervolgens een element gericht op kracht of vaardigheid en daarna ga je aan de slag met de Workout Of the Day.

Waar train je?

De perfecte plek om aan de slag te gaan met CrossFit is in een CrossFit Box. Een ware sportschool, maar dan iets bescheidener ingericht. In een CrossFit Box vind je over het algemeen minder extra’s als spiegels en machines. In plaats daarvan wordt er plaats gemaakt voor bijvoorbeeld dumbbells, barbells, gymnastiek ringen en touwen en kettlebells. Kortom, alles dat je nodig hebt om jouw WOD uit te voeren. Wanneer je in een CrossFit Box traint, hoef je dan ook geen materiaal aan te schaffen om met CrossFit te kunnen starten. Sportkleding en een abonnement bij de CrossFit Box zijn voldoende.

De voordelen van CrossFit

Wil je jouw algehele conditie verbeteren? Dan is CrossFit de ideale trainingsmethode. Het grote voordeel aan CrossFit is dat je door de functionele oefeningen je hele lichaam aanpakt. De gedachte achter CrossFit is dan ook dat het specialiseren in een specifiek onderdeel, van negatieve invloed is op de overige onderdelen. Bij CrossFit specialiseer je je dan ook niet, maar focus je je op diverse skills om zo de hoogste fitheid te bereiken!

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Wandelen voor Gevorderden: Tips & Tricks

Lees meer >

Je winkelmandje is leeg.

Verlanglijstje

Je verlanglijstje is leeg.