De CrossFit Games

Yolanda van der Hout
25 juli 2022
Leestijd: 5 minuten

De CrossFit Games

Van 3 tot 7 augustus worden de finales van de jaarlijkse CrossFit Games gehouden. Hier haken we dan ook graag even op in! Dit is namelijk het grootste crosstraining evenement waar de fitste atleten strijden om de felbegeerde titel van ‘Fittest on Earth’. Aan de hand van een streng kwalificatieproces worden de beste crossfitters gekwalificeerd om het uiteindelijk tijdens de finales in Madison, Wisconsin, tegen elkaar op te nemen. Een evenement dat zeker de moeite waard is om live te volgen. In deze blog vertellen we je er alles over!

Wat is CrossFit?

Laten we bij het begin beginnen: Wat is CrossFit? Bij CrossFit komen atletiek, gewichtheffen en gymnastiek samen. Zo voer je op een variërende wijze oefeningen van hoge intensiteit op hoog tempo uit. Er zijn dan ook zeker raakvlakken tussen CrossFit en Fitness. Het grote verschil zit echter in de soort oefeningen. Bij Fitness draait het voornamelijk om geïsoleerde oefeningen, waarbij je één spiergroep traint en bij CrossFit draait het uitsluitend om functionele oefeningen. Hierbij gebruik je het hele lichaam voor het uitvoeren van een oefening. Het belangrijkste bij CrossFit is de techniek die je gebruikt en niet het gewicht waar je mee traint. Veel technieken zijn complex waardoor je eerst een aantal lessen nodig hebt voordat je deze goed onder de knie hebt.

Start van de CrossFit Games

De populariteit van CrossFit groeit wereldwijd en dit is ook zeker terug te zien aan de CrossFit games welke jaarlijks terugkomen. Dit jaar vindt de 16e editie plaats en ieder jaar zijn de games weer groter, spectaculairder en professioneler. In 2007 werden de CrossFit Games voor het eerst georganiseerd. In dat jaar nog zonder kwalificatieproces en met 70 deelnemende atleten en een klein publiek. Al snel stegen zowel de sport als de CrossFit Games in populariteit en zo waren er in 2014 al meer dan 200.000 aanmeldingen. Tijdens deze meerdaagse sportwedstrijd worden de kandidaten getest op hun conditie, fysieke kracht en uithoudingsvermogen. Ondertussen is er een streng kwalificatieproces waardoor alleen de fitste van de fitste de finales bereiken.

CrossFit Games Open

Het kwalificatieproces start met de CrossFit Games Open. Aan deze internationale competitie mogen alle CrossFitters wereldwijd meedoen. De Open is in februari begin dit jaar gehouden en duurde drie weken. Iedere donderdag werd een workout bekend gemaakt en vervolgens had je tot de maandag daarop om deze af te leggen. Dit kon met een judge in een lokale Crosstraining box of door de workout vast te leggen op video. De Open is zeer toegankelijk en iedereen kan in principe meedoen. Doe je mee dan zie je waar je staat ten opzichte van atleten in jouw Crosstraining Box, maar ook ten opzichte van alle atleten in Nederland en crossfitters wereldwijd.

Kwartfinales en halve finales

De top 10% van elk continent gaat vervolgens door naar de kwartfinales van maart. Vijf workouts welke kort voor aanvang bekend werden gemaakt. Hiervan gaan alleen de fitste van de fitste door naar een van de tien halve finales in mei. Op ieder continent worden één of meerdere halve finales gehouden. Vier in Noord-Amerika, twee in Europa en één in Zuid-Amerika, Azië, Afrika en Oceanië. Uiteindelijk gaan er slechts vijf mannen en vrouwen door uit elke Noord-Amerikaanse en Europese halve finale, drie uit Oceanië, twee uit Azië en Zuid-Amerika en één uit Afrika.

CrossFit Games Finale

Deze topatleten strijden tenslotte tijdens de CrossFit Games finales van 3 tot 7 augustus om de titel van ‘Fittest on Earth’. Er zijn vijf verschillende onderdelen; individueel (man en vrouw), team, teen, senior en gehandicapt. Wil jij dit spectaculaire en sensationele event live volgen? Dat kan! Ga naar de website van de CrossFit Games of volg de CrossFit Games via YouTube of Facebook. Dit levert je ongetwijfeld een bak met motivatie op om zelf weer aan de slag te gaan of misschien zelfs om te starten met CrossFit! Wij kijken er naar uit!

Performance Sports Nutrition - O Booster
O BoosterPerformance Sports Nutrition
 
 
MP3 Drinks - Isotonic sportdrank (12-pack)
Isotonic sportdrank (12-pack)MP3 Drinks
3 smaken
19,90

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Wandelen voor Gevorderden: Tips & Tricks

Lees meer >

Je winkelmandje is leeg.

Verlanglijstje

Je verlanglijstje is leeg.